VALENTIN NAP HELYETT

 

 

VALENTIN NAP HELYETT - A SZENT HÁZASSÁG ÜNNEPE FEBRUÁR 15-én!

 MI KÖZE "KARÁCSONYHOZ"?

Vagyis ez a nap a szent házasságban élőké, akik természetesen szeretik egymást. Én igy tudom. Hogy mára mi lett belőlem az más kérdés. Ráadásul most már elég annyi is, ha küld egyik a másiknak egy onlájn csokor virágot. HONNAN ERED?"Az ókori Rómában február 15-én tartották a LUPERCALIA-t, a mezőkön legelésző nyáj ISTENÉNEK szentelt TERMÉKENYSÉGI, ENGESZTELÉSI, és TISZTULÁSI ÜNNEPET.(itt már nyájasítottak a madarak helyett! most is "nyájimmunitást kergetnek) )

De ez NEM LUPERCALIA, hanem JUPER-KALIA, vagyis JUPITER és KÁLI azaz FÖLDANYA ünnepe!

(KÁLI-GALY-GAYA lett belőle,pedig ma is van KÁL és KÁLI -MEDENCE-nk is!A hindu KÁLI is innen származott oda !A magyarok bolygója pedig Jupiter!)Minden TAVASSZAL SZENT HÁZASSÁGOT KÖTNEK és elindul a tavasz, vagyis az élet. Február közepe a MADARAK (madarok, magyarok!) "párosodási" időszakának kezdete a mérsékelt égövön, ez a megfigyelés szolgált a "pogány" szokások alapjául, hogy EZ A NAP ezért KEDVEZ A HÁZASSÁGKÖTÉSNEK.

Az ekkor kötött(kimondott) szövetség, HÁZASSÁG egy életre szólt.

 

"Áldott légy, Uram, Földanya nővérünkért, ki fenntart és ellát minket, gyümölcsöket terem, színes virágokat (világokat) és füvet!"

 

Kép: Dávid Júlia alkotása

https://www.davidjulia.hu/

 

 

szerelemben megfogant gyermek pedig kapott a tavasz, nyár,ősz, tél energiáiból, az édesanya minden földi jóval ellátta a pocakban,s megszülethetett november-december tájékán, szerencsés esetben december 21-22-én, a téli napfordulókor, ma "karácsonyként" ismerjük, pedig, dehogy!

Semmiféle "karácsony" nem volt, az ÚJ ÉLET , a SZERELEM-GYERMEK ÉRKEZÉSÉT ünnepelték a családok!
Mekkora boldogság volt ez a családokban!

(mindent a "pogányoktól", azaz tőlünk vettek át, és persze elferdítették!)

Rómában már cirkuszt csináltak belőle:Ezen az éjszakán a fiatal nők felírták és egy kerámiakorsóba helyezték nevüket, a férfiak húztak, és az így kialakult PÁROK az ünnepség idejére együtt maradtak!KATOLIKUS "ÁTÍRÁSOK" BÁLINTRA vagy VALENTINRA KERESZTÉNYESÍTÉS

A katolikus egyház legalább három különböző Bálint (Valentin, Valentinus) nevű szent vértanút tart nyilván.A legismertebb Bálint az ókori Rómában volt pap, amikor II. Claudius császár (268-270) megtiltotta a fiatal férfiaknak a házasodást, mert úgy vélte, hogy az egyedülállók a családosoknál jobb katonák. Bálint megtagadta a rendelet teljesítését, titokban továbbra is esketett, amiért kivégezték.A közhiedelemmel ellentétben 

EGYIK VALENTINUS SZEMÉLYE, ÉLETE SEM hozható közvetlen kapcsolatba a Bálint-napi szokásokkal, viszont megünneplésében szerepet játszott a pogány Lupercalia "keresztényesítése".

(mintha Szűz Mária koszos lett volna?!)

Bálint napját igazolhatóan először az angol költő, Geoffrey Chaucer kötötte a romantikus szerelemhez 1382-ben Madárparlament című költeményében. (aminek annyi köze van az eredeti "pogány" ünnephez, hogy a madarak, a természet nászát írta meg.)Kr.u. 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy a szerelem és a szeretet jegyében, Lupercalia ünnep HELYETT "Szent Valentin" napjáról emlékezzenek meg az emberek, február 14-én, azaz

a régi ünnepnél EGY NAPPAL KORÁBBAN

Nekünk is van erről egy népdalunk (mégpedig a "pogány" ) ismeri mindenki: 

 

https://www.youtube.com/watch?v=smSxWPqzc3o

 

Bálintot 489-ben Gelasius pápa avatta szentté, ünnepét február 14-re tette, egyben BETILTOTTA a Lupercaliát, és HELYÉBE Szűz Mária megtisztulásának, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjának megünneplését rendelte el.

A SZÜLETÉS ÜNNEPE EZ, A GYERMEK ÉRKEZÉSÉNEK IDEJE, 

na ebből lett a "jézus-születés karácsonykor".

MIÉRT KEDVENCE MINDENKINEK A "TAVASZI SZÉL, VIZET(SZÍVET) ÁRASZT" ... dalunk, ami ősrégi!

Miért volt fontos, hogy a gyermek mikor foganjon s mikor szülessen!?

 Azért mert az anya a tavasztól a télig minden zöldséget-gyümölcsöt, magokat, gyökereket stb... a természetes idejében kapott s ehetett, amivel táplálta a feljődő gyermeket, igy MINDENT MEGKAPOTT!

 A tavaszi "csiráktól" elkezdve, a télre felszedett gyökerekig(krumpli, répa, zöldség stb) és a magokig(dió,mogyoró, mandula) és éppen akkor, amikor a gyermek fejlődéséhez éppen azokra az anyagokra és fényre volt szükség, amiket azok tartalmaztak! Semmiféle hiányban nem szenvedett, nem kellett táplálékkiegészítő tabletta! Ősztől kezdve már nehezebben mozog az anya is, igy nyugalomra volt szüksége, nem rohangászásra! 

A természet is visszavonul, nyugalomban lesz. decemberben pedig megszülethet a SZEMÜNK FÉNYE, A GYERMEK! a"VILÁGOSSÁGRA" érkezik, vagyis E VILÁGRA! Ez a JÉZUS- a JÓ -IS-IZ-ŐS, hiszen TELJES EGÉSZ S ÉGI ES (IS)! 
Akit az anya a TEJÉVEL TÁPLÁL! Még legalább 9 hónapig! E világban is.

"Áldott légy, Uram, Földanya nővérünkért, ki fenntart és ellát minket, gyümölcsöket terem, színes virágokat (világokat) és füvet!"

Assisi Szent Ferenc