ARGOSZ-ARGUS-ÁRGUS-ÁRGYÉLUS

ARGOSZ-ARGUS-ÁRGUS-ÁRGYÉLUS

Az ARGO  „hajó” építője az ARGONAUTÁKnak.

Magas (MágusEORDEA-ból származott.   Magas/Mágus  feleségül vette a nemesi  Antigonét ,  a hatalmas Regent Antipater (aki Nagy Sándor és Fülöp alatt volt régens)  unokahúgát . 

 Az Antigonéval kötött házasságából kiderül, hogy Mágus  szoros kapcsolatban állt a hatalmas Regenttel, felesége pedig távoli kapcsolat volt az „Argead”-dinasztiához .

 Miután Mágus feleségül vette Antigonét, Eordaea-ban  vagyis ERDÉLYben- telepedtek le.

 Antigonenak és Magusnak egyetlen ismert gyermeke  született, az  egyiptomi I. BERENICE azaz VERONIKA.

 

I. BERENICE azaz VERONIKA

Első házassága

Kr. E. 325-ben Berenice-Veronika  feleségül ment  Fülöphöz, aki korábban házas volt, és gyermekei voltak.

Első házassága révén  3 gyermek anyja lett:

1 .a későbbi  Magas kirenei királynak , 

2 . a későbbi Antigone-nak , aki feleségül ment Pyrrhus epirusi királyhoz ; és egy 3. TheoXENA nevű leánynak,aki Szicilia királynője lett.

Fülöp(az apjuk)  Kr.e. 318 körül halt meg.

Második házassága

Első férje halála után Bereniké Egyiptomba ment unokatestvére  Eurüdiké, I. Ptolemaiosz feleségének udvarhölgyeként.

Ptolemaiosz, Nagy Sándor egyik testőre Egyiptom uralkodója lett és megalapította a ptolemaida dinasztiát.

Ptolemaiosznak  (eddigi tudásunk szerint) 4 felesége volt.

1) Artakama
2) Thaisz
3) 
Eurüdiké
4) I. Bereniké -Veronika

 

Második házasságából a gyermekei

3 gyermekük született, 

Arszinoé

Philotera és a leendő 

II. Ptolemaiosz, akit apja örökösének nevezett ki, Eurüdiké gyermekeivel szemben.

 

Mágusnak két névrokona volt: unokája, a  cyrenei Mágus és annak unokája -  , egyiptomi Mágus.

A DINASZTIA

 

Az ARDEAS –RA-DEAS-RADEUS vagyis SUGÁR   (eredős,)de ORSÓ-csont (OS) is  dinasztia   H-erkulestől  ill.annak egyik lányától- MACARIA-tól (ami ÁLDOTT-at jelent)  , Makariatól, vagy MAGYARIAtól eredezteti magát.(több fia  és lánya is volt!)

Nos ő a meséink MAGYAR ILONA-ja vagy TÜNDÉR ILONA-ja, akinek érdekes módon a párja ÁRGYÉLUS(Árkus-ARGOS) királyfi.

Erdélyben van ugye Herkulesfürdő(amit régen f-eredő-nek ishívtak)  is…ami mit ad isten ORSÓVÁtól 17 km-re északra, a Cserna partján fekszik.

 Orsóva  1966–74-ben, a Duna tereprendezéssel kialakított teraszán épült fel, mivel addigi helye a VASKAPU I vízerőmű felépítésekor a vízfelszín alá került.  Itt verte meg 1091-ben Szent László serege a betörő kunokat

A várat 1457-ben Hunyadi László birtokolta.

 

II. Ptolemaiosz i. e. 284-ban lépett trónra. Uralkodása alatt kikötővárost építtetett a Vörös-tenger partján, és anyjáról Berenikének-Veronikának nevezte el.

 

Feleségül vette testvérét, II. Arszinoét, aki korábban Lüszimakhosz, majd féltestvére, Ptolemaiosz Keraunosz felesége volt.

Bereniké-Veronikát halála után II. Ptolemaiosz, majd IV. Ptolemaiosz isteni ranggal ruházta fel.

II.ARSZIONE

 

I. e. 299-ben feleségül ment Lüszimakhosz trák királyhoz, aki később Makedónia királya is lett. (előzőleg ő is III.Nagy Sándor testőre volt) .

 Lüszimakhosz Anatólia nyugati harmadában és északi partvidékén is  magának jelentős területeket tudott magáénak: többek között IóniátLüdiát és Phrügiát .

 Királynéként Arszinoé több várost is irányított, köztük Héraklea Ponticát és EpheszosztSzamothrakében ő építtette a szamothrakéi nagy istenek szentélyének rotundáját, amely az ókori görög világ legnagyobb átmérőjű, kör alaprajzú fedett épülete.

  1. e. 281-ben, miután férje csatában elesett, Arszinoénak menekülnie kellett Epheszoszból.
  2. A makedóniai Kasszandriába szökött. Az Epheszoszból elmenekült Arszinoé és három fia Kasszandriában találkoztak újra, ahol feleségül ment féltestvéréhez, Ptolemaiosz Keraunoszhoz (anyja Eurüdiké volt)  , aki közben Trákia királya lett.
  3. Részben, hogy megszerezze Kasszandriát, részben pedig hogy legitimálja trónra léptét, illetve hogy semlegesítse azokat, akik esetleg feleségül akarnák venni Arszinoét és jogot formálnának a trónra, meggyőzte féltestvérét, hogy menjen hozzá feleségül. Bár Arszinoé legidősebb fia, Ptolemaiosz gyanakodott Keraunosz szándékait illetően, és megpróbálta meggyőzni anyját, hogy utasítsa vissza, a királyné i. e. 280-ban elfogadta a házassági ajánlatot, mert féltestvére ünnepélyesen megesküdött, hogy a trónt Arszinoé és Lüszimakhosz gyermekeire hagyja.

Nem sokkal később, i. e. 280-ban féltestvére és férje Keraunosz megölette Arszinoé két fiát. 

Mindössze pár héttel a házasságkötés után Keraunosz, aki pár héttel korábban már cselszövő módon meggyilkolta Szeleukoszt, újabb váratlan támadást intézett: mikor Kasszandriába érkezett, megvárta, hogy Arszinoé két kisebb fia, a 16 éves Lüszimakhosz és a 14 éves Philipposz virágfüzérekkel érkezzenek a köszöntésükre, majd hirtelen parancsot adott a megölésükre.

A két fiú anyjuk karjába menekült, Arszinoé pedig azt sikoltotta, hogy inkább őt öljék meg helyettük. Ptolemaiosz, az elsőszülött fiú valószínűleg nem tartózkodott Kasszandriában, így megmenekült; később sikertelenül próbálta visszaszerezni Makedóniát.

Ptolemaiosz az ezt követő években Egyiptomba ment, majd a telmesszoszi Lükia városába, ahol II. Ptolemaiosz segítségével i. e. 258-ban kormányzó, majd III. Ptolemaiosz parancsára uralkodó lett.

Arszinoét fivére megkímélte és kiűzte a városból, királynéi címétől megfosztva, két szolgálólány kíséretében. Keraunosz még abba sem egyezett bele, hogy eltemesse két fiát, ami azt mutatja, kifejezetten erős ellenszenvvel viseltetett féltestvére iránt .

 Keraunosz tette nem sokáig maradt büntetlenül: pár hónappal később egy csatában megölték a kelták(keletiek) , és királyságára anarchia köszöntött. 

II.ARSZÓNE-EGYIPTOM KIRÁLYNÉJA

Arszinoé előbb Szamothrakéra menekült, majd Alexandriába, ahol testvére, II. Ptolemaiosz, Egyiptom királya élt.

 II. Ptolemaiosz elfoglalta a trónt, oldalán feleségével, I. Arszinoéval, Lüszimakhosz és Nikaia lányával, Agathoklész testvérével. Nem sokkal trónra lépése után Ptolemaiosz Kósz szigetére száműzte feleségét azzal a váddal, hogy összeesküvést szőtt ellene barátaival

II.Arszónéval, azaz a test-vérével I. e. 275-ben összeházasodtak, és közösen a Philae-delphoi ( „test-vért-szeret-ők”) nevet viselték.

Ebben az időszakban Arszinoét és férjét gyakran ábrázolták Íziszként és Oziriszként. A házasság sikerét bizonyítja, hogy ezt a hagyományt a Ptolemaida-dinasztia összes későbbi uralkodója követte. Házasságkötésükkor Arszinoé körülbelül  40 éves volt, Ptolemaiosz33 . Pauszaniász beszámolója szerint Ptolemaiosz nagyon szerette nővérét, halála után pedig nem házasodott meg újra, annak ellenére sem, hogy 25 évvel túlélte.

 A házasságot ugyanakkor politikai tényezők is motiválták: azzal, hogy nővérét vette feleségül, Ptolemaiosz megerősítette dinasztiáját és távol tartotta a hatalmi harcoktól a többi makedón családot, akik meg akarták volna szerezni a trónt. Apjuk és más diadókhoszok poligám házasságaival ellentétben, amelyek belső viszályokhoz és az öröklés terén felmerülő krízishez vezettek, a testvérrel kötött házasság nem okozott dinasztikus krízist.

Az, hogy az egymást követő uralkodók mind a Ptolemaiosz nevet viselték, és majdnem mind a testvérüket vették feleségül, azt mutatta a nép felé, hogy uralmuk szilárd és változatlan.

A ptolemaida királyi minta így a családi szeretet fogalmával kapcsolta össze a két uralkodó nevét, ami hozzájárult az ilyen típusú házasság igazolásához és későbbi istenítéséhez.

 A házaspárnak nem született közös gyermeke, de Arszinoé örökbe fogadta Ptolemaiosz első feleségétől, I. Arszinoétól született gyermekeit: a későbbi III. Ptolemaioszt, valamint Lüszimakhoszt és Berenikét, II. Antiokhosz szeleukida uralkodó jövendő feleségét.

Azért nem születhetett közös gyermekük,mert nem éltek házaséletet férj-feleségként! Arszióne főpapnő volt, míg testvére a világi uralkodó. Arszióne testvére utódait fogadta örökbe, mint saját gyermekeit,  s választott közülük lányutódot, akit szintén főpapnőnek neveltek, majd ő választott férjet magának maga mellé a trónra  a magasrangú, arra érdemes főemberek közül,aki a fáraó lett.

 

Egy i. e. 268-ban kelt athéni dekrétum az első írott dokumentum a klasszikus ókorból, amely tanúsítja egy nő aktív részvételét a nemzetközi politikában.

II.Arszinóé Halála után, amely i. e. 268 júliusában következett be, II. Ptolemaiosz továbbra is említette hivatalos dokumentumaiban, és szerepeltette pénzérméin is. Alexandriában és Memphiszben templomot emelt Arszinoé emlékének, emellett több várost is elnevezett róla. Arszinoé állami kultusza, melyet Ptolemaiosz alapított, még 200 évig fennállt.

 I. Ptolemaiosz rendelte el itt a pharoszi világítótorony, az alexandriai könyvtár és a Muszeion építését, melyeket már II. Ptolemaiosz, Arszinoé fivére és leendő férje uralkodása alatt fejeztek be. I. e. 304-ben .

Philae-

fennmaradt építményeinek több mint kétharmada a Ptolemaiosz-korban épült, amelynek során a sziget kiemelkedő zarándokhely lett nemcsak az egyiptomiak és núbiaiak, hanem Anatólia , Kréta és a görög szárazföld zarándokai számára is .

https://en.wikipedia.org/wiki/Philae_obelisk

Philae obeliszk az iker obeliszk egyike, amelyet 1815-ben fedeztek fel a felső-egyiptomi Philae- ban . Szinte épen fedezték fel, míg ikre az ókorban darabokra tört.

https://www.theguardian.com/science/2014/oct/23/rosetta-mission-philae-comet-universe

Felső-Egyiptom egyik legszebb helye a legendás Philae-sziget. Állítólag ezen a szigeten nőtt fel Kleopátra. A sziget legfőbb nevezetessége az Isis templom. Június és november között a víz teljesen elönti a templomot, de a többi időszakban a pylonok és az építmények kiemelkednek. A templomot Kr. e. IV. századtól Kr. u. III. századig építették.

Az elpusztíthatatlan reliefek és hieroglifák.

A szigethez egész legenda fűződik. A hagyomány szerint Egyiptom északi részét egykor a vizek és növények istene, Ozirisz, a Nílus ura és odaadó hitvese, Ízisz kormányozta. Virágzott, földjei dús termést hoztak. Délen Ozirisz fivére, a kegyetlen, irigy Széth uralkodott. Széth lakomára hívta Oziriszt, előzőleg azonban megparancsolta, hogy készítsenek fivére méretére gazdagon díszített szarkofágot. A lakomán a vendégeknek azt mondta, hogy annak ajándékozza a szarkofágot, akinek a testére illik. Amikor Ozirisz belefeküdt, a gonosz fivér szolgái rászögelték a fedelet, és a Nílusba dobták. A hullámok elsodorták, partra vetették, és később Ízisz megtalálta. Mikor erről Széthnek tudomása lett, Ízisz távollétében 14 darabra vágta fivére holttestét, a darabokat pedig szétszórta az országban. Ízisz bejárta egész Egyiptomot, összegyűjtötte férje maradványait, és Philae szigetén temette el. Tiszteletére épült az itteni főtemplom. A szigetet szentnek nyilvánították. A hiedelem szerint Ozirisz minden évben feltámad, s ezzel kezdődik a Nílus tavaszi áradása, ami a földeknek az életet jelenti, az embereknek pedig a jólétet.

 

 

 Európa néhány kiemelkedő űrkutatója meglátogatta a dorseti Kingston Lacy birtokot, és elzarándokolt a közel 200 éve  a földben pihenő philae obeliszkhez.

 

 

 

 

 

A kapu előtt egy rózsaszín gránit obeliszk emelkedik a magasba. Ennek a "párját" vitette Napóleon Párizsba, s ezt állították fel a Concorde téren. Ezen a sokatmondó felirat: "A világ ura és az igazság egyetlen őrzője; Ptah jóváhagyásával emelteté és faragtatá Amon-Rá atyja különös tiszteletére egy darab kőből e két nagy obeliszket, hogy Amon városának Ramasszeumját ékesítsék". 

 


A Pylon és az obeliszk az Amon-Ra templom előterében.

Egyiptomban kevés obeliszk maradt, a mutatósabb darabokat külföldre vitték. Nemcsak Párizsba, de Londonba, New Yorkba, Ninivébe, Rómába. Sok helyen pedig hű másolatokat készítettek egy-egy obeliszkről.

 

 

 

 


Itt található Nagy Sándor kápolnája is. Úgy tudni, a makedón király ebben hódolt az egyiptomi isteneknek.

https://www.hetedhetorszag.hu/franciaorszag/concorde-ter

 

 

https://www.wikiwand.com/hu/Obeliszk

Champollion jegyzetei a Kleopátra kartrigijáról szóló tanulmányáról,
               amelyet Belzoni Philae-ban talált obeliszkre írt fel , Kleopátra és Ptolemaiosz neve volt az
                első, amelyet Champollion megfejtett.
 A Rosetta-kő szövegeinek elemzésével
                és a Philae obeliszken
                levőkkel való összehasonlításával Champollion ragyogó megérzéssel töltötte el, hogy a fáraók nevei  fekete kartondíszben
                fonetikus értékű hieroglifákban vannak , és ezért lehetséges az egyenértékűség megállapítása.
                hieroglif és ábécés jelek között.

 

https://www.egipto.com/obeliscos/chrono.html

A Philae-t az Asszuán alacsony gát árasztotta el 1906-ban.

Mint Ada-Kalehet a Vaskapunál…

Igyekeztek minden nyomot eltüntetni. De, aki keres-talál.